U trendu

Čovek upucan u raciji u Minsku bio radnik američke firme

MINSK – Muškarac koga su beloruske snage bezbednosti ubile u utorak tokom racije u jednom stambenom bloku u Minsku bio je radnik „EPAM Sistemsa“, američke softverske kompanije.

Beloruske vlasti su izvestile da su službenici KGB-a u utorak pucali u 31-godišnjaka i uhapsili njegovu suprugu nakon što su se opirali policajcima. Nisu međutim potvrdili njegov identitet niti medijske izveštaje da je možda bio americki državljanin, prenosi agencija Rojters.

„Iako dotični pojedinac nije imenovan od strane zvaničnog izvora, možemo potvrditi da je pojedinac o kojem je u medijima pisano bio zaposlen u EPAM-u“, saopšteno je iz te kompanije.

IT sektor je bio pokretačka protesta nakon spornih izbora održanih prošle godine u Belorusiji.

Osnivač beloruskog ogranka EPAM-a bio je potpisnik otvorenog pisma kojim se poziva na nove izbore i oslobadanje zatvorenika nakon obračuna beloruskih vlasti sa demonstrantima.

Deo tog obračuna, koji je usledio nakon predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, bio je i pretres stambenih blokova u kojima su snage bezbednosti, lojalne predsedniku Aleksandru Lukašenku, verovale da se skrivaju demonstranti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.