U trendu

Cović: Bez izmene Izbornog zakona BiH nece opstati

BANJALUKA – Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da BiH kao država neće moći da opstane ako se ne dogovore izmene izbornih pravila kojima će se osigurati legitimno predstavljanje različitih etničkih grupa u telima vlasti.

Čović je pristup visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita nazvao odmerenim i izbalansiranim i rekao da potpuno razume i prihvata ocene nemačkog diplomate o stanju u zemlji, prenosi RTRS.

On smatra da Šmit nije na bilo čijoj strani i da je, kada je govorio o tome da postoji problem legitimnog predstavljanja, govorio i o zaštiti BiH.

„Ako toga ne bude, neće biti ni BiH. On samo štiti BiH i sva tri naroda i sve stanovnike BiH,“ rekao je Čović novinarima u Grabovici.

Kako navodi RTRS, lider HDZ-a BiH je najavio da će razgovori o promenama Izbornog zakona BiH biti pojačani tokom septembra, s ciljem da se do kraja godine postigne konačan dogovor na osnovu postojećih ustavnih rešenja koja će važiti sve dok se ne donese neki novi ustav.

„Cilj je da BiH profunkcioniše kao normalna država. Dok je ovakav Ustav, njega ćemo se slepo pridržavati,“ kazao je Čović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.