U trendu

Čović najavio novi krug razgovora o izbornoj reformi

MOSTAR – Predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović najavio je danas da će u narednih deset dana biti održan novi krug razgovora o izbornoj reformi, što je, kako je rekao, rezultat inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, dok lider SDA Bakir Izebegović odbacuje mogućnost u uspeh te inicijative, prenela je Hina.

U izjavi za medije Čović je naveo da je o tome sinoć razgovarao sa evropskim predstavnicima.

„U idućih deset dana trebalo bi da se održe sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promene elemenata Izbornog zakona da bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost“, rekao je Čović.

Pojasnio je kako je ovaj krug razgovora o izbornoj reformi rezultat aktivnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je s nizom evropskih političara poslednja dva dana razgovarao u Varšavi i Salcburgu.
Plenković se u Salcburgu bilateralno sastao s potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefcovicem i poverenicima EK Johanesom Hanom i Paolom Đentilonijem, dok je u Varšavi na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu razgovarao s nizom zvaničnika među kojima je bila i predsednica EK Ursula fon der Lajen.

„Mislim da smo se do kraja razumeli kakve poteze treba da vučemo u BiH“, rekao je Čović.

Izrazio je očekivanje da će se bošnjacki političari opirati ovoj inicijativi smatrajući da mogu Federaciju BiH pretvoriti u bošnjačku „fildžan državicu“.
Čović je rekao da to ne treba ni bošnjackom, ni hrvatskom, ni srpskom narodu u BiH, a ni svim građanima BiH.
Pozdravio je napore hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića da bi Hrvati u BiH ostvarili ravnopravnost i da prestane preglasavanje od tri i po puta brojnijih Bošnjaka na izborima.

Opšti izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar, a Hrvati ne žele da im predstavnike u državnim institucijama biraju bošnjački glasovi, kako što je to bio slučaj na prošlim izborima sa Željkom Komšićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.