U trendu

Crna kutija iz ukrajinskog aviona ostaje u Iranu

DUBAI – Oštećenu crnu kutiju iz ukrajinskog putničkog aviona koji je iranska protivazdušna odbrana greškom oborila u januaru ove godine, Iran ne namerava da preda ni jednoj drugoj zemlji uprkos spoljnim pritiscima, saopštio je zvanični Teheran.

Kanadski premijer Džastin Trudo prošle nedelje je izjavio da ga je „impresionirala“ izjava iranskog šefa diplomatije Muhamada Džavada Zarifa da se potpuna i kompletna istraga tragičnog udesa mora sprovesti do kraja.

Najveći broj nastradalih do ukupno 176 putnika ukrajinskog aviona bili su Kanađani i Iranci sa dvostrukim državljanstvom koje Iran ne priznaje.

„Naše pravo je da sami analiziramo crnu kutiju i mi imamo pravo da nadziremo sve istražne radnje“, naglasio je Zarif.

Rojters izveštava da je Zarif kategorički odbacio mogućnost da se crna kutija preda istražnim organima drugih zemalja na analizu jer je taj posao u nadležnosti zvaničnog Teherana.

U međuvremenu, iranski ministar odbrane Amir Hatami saopštio je da je kutija pretprela „ozbiljna oštećenja“ i da je od stručnjaka iz vojnog kompleksa zatraženo da je osposobe za analizu podataka o letu ukrajinskog aviona.

Svih 175 putnika i članova posade je poginulo kada je protivazdušna odbrana elitne Revolucionarne garde Irana greškom ispalila raketu zemlja-vazduh na taj putnički avion misleći da je u pitanju neprijateljska letelica.

Ministar inostranih poslova Irana Zarif tvrdi da je Iran, međutim, u kontakru s drugim zemljama o istrazi, a naročito sa Ukrajinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.