U trendu

Crveni krst trazi pristup granatiranom zatvoru u Ukrajini

ŽENEVA – Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zatražio je da mu se obezbedi pristup mestu napada na zatvor u mestu Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u kome se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

„MKCK je ponudio podršku u evakuaciji ranjenih i doniranju sanitetskog i forenzičkog materijala i zaštitne opreme. Trenutno, naš prioritet je da obezbedimo da ranjeni dobiju spasonosnu terapiju i da se sa telima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je MKCK zatražio pristup kako bi utvrdio zdravstveno stanje svih ljudi prisutnih na licu mesta u trenutku napada i da je ta organizacija u kontaktu sa njihovim porodicama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenosi RIA Novosti.

Kako je navedeno, ubijeno je 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga.

U saopštenju stoji da je povređeno i osmoro zaposlenih u pritvorskom centru.

Ukrajinska vojska negirala je juče da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage.

„Zapravo, istina je da su Oružane snage Ruske Federacije izvele artiljerijsko granatiranje na kazneno-popravnu ustanovu u naselju Jelenovka u Donjeckoj oblasti gde su smešteni i ukrajinski ratni zarobljenici. Na taj način ruski okupator je ispunuo svoj zločinački cilj – da optuži Ukrajinu za „ratne zločine“, a takođe, agresor je želeo da sakrije mučenje zatvorenika i egzekucije“, naveo je ukrajinskki generalštab, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar