U trendu

„Čurkin umro od srčanog udara, ništa sumnjivo“

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin koji je iznenada preminuo na svom radnom mestu 20. februara, umro je od srčanog udara, kaže neimenovani zvaničnik.

Ne misli se da je tu bilo nečeg sumnjivog, rekao je jedan neimenovani gradski zvaničnik na osnovu informacija iz Kancelarije za sudsku medicinu grada Njujorka.

Kancelarija za sudsku medicinu sinoć je saopštila da neće objaviti rezultate obdukcije tela ambasadora Čurkina, pozivajući se na diplomatski protokol.

Zvaničnik nije želeo da mu se navede ime u izjavi za AP pošto nema ovlašćenje da otkrije uzrok smrti ambasadora Čurkina.

Obdukcija na telu Čurkina izvršena je krajem februara ali je navedeno da je potrebno dalje ispitivanje. Dodatni testovi su završeni ali Džuli Bolcer, portparolka gradske kancelarije za sudsku medicinu rekla je da je Pravna uprava grada prenela kancelariji da ne objavljuje dalje informacije „u skladu sa međunarodnim pravom i protokolom“.

Stejt department je 24. februara zatražio da se ne objavljuje uzrok smrti Vitalija Čurkina zbog toga što je „diplomatski imunitet ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama na snazi i posle njegove smrti“.

U dodatnom pismu 1. marta Stejt department je naveo da je Rusija izrazila zabrinutost pošto su pojedine izjave objavljene u medijima o medicinskoj istoriji ruskog ambasadora izazvale pritužbe ruskih diplomata.

Portparol ruske misije u UN odbio je da komentariše izjavu neimenovanog zvaničnika o uzroku smrti Čurkina. On je ranije pohvalio pravno odelenje grada zato što je zatražilo da se to ne objavi, navodeći da je to u potpunosti u skladu sa principima „nepovredivosti privatnog života i diplomatskog imuniteta“.

Čurkin je preminuo 20. februara u Njujorku, dan pre svog 65. rođendana. On je bio ruski ambasador pri UN od 2006. godine. Sahranjen je u Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin posthumno ga je odlikovao Ordenom za hrabrost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.