U trendu

Ispravka: Cvijanović: Srpska se bori za očuvanje ustavnih nadležnosti

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska (RS), 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti.

Cvijanović je u Banjaluci rekla da nadležnosti moraju da budu tamo gde je to Ustavom predviđeno, prenosi RTRS.

Ukazala je da bi bilo logično da se danas, nakon toliko godina, govori o političkom razumevanju, boljoj koheziji unutar BiH i unutrašnjem dijalogu, ali da se Republika Srpska danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja.

„Ali, mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gđe je to Ustav rekao“, naglasila je Cvijanović.

Prema njenim rečima, Republika Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava celom svetu da je važno da se pridržavamo Ustava.

Navela je da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unelo dosta frustracija u odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu pre 26 godina parafiran je Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu.

U ovom članku je ranije objavljena netačna informacija da je „Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH“. Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, ta rečenica je uklonjena u skladu sa zaključkom da po Ustavu, Bosna i Hercegovina nije „stvorena“ u Dejtonu, niti je definisana kao državna zajednica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.