U trendu

Cvijanović: Važan odgovor Srpske na odluku Ustavnog suda

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da je odluka Ustavnog suda BiH kojom se RS osporava vlasništvo nad šumama jedna u nizu uzurpacija nadležnosti RS, ali da je važno da republičke institucije imaju na to adekvatan odgovor.

„Ranije smo videli za poljoprivredno zemljište i ko zna šta će im još pasti na pamet“, rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Prema njenim rečima, važno je da Republika Srpska ima adekvatan odgovor na to, odnosno adekvatne odluke kroz republičke institucije, kako bi se sve vratilo u redovne ustavne tokove, prenosi RTRS.

Cvijanović je naglasila da je Republika Srpska dala saglasnost za jedan sasvim drugačiji ustavni milje.

„To je ono što smo dobili kroz Aneks četiri Dejtonskog sporazuma i što je postiglo opštu saglasnost u BiH. Sve ono što se dešavalo nakon toga kroz nametanje odluka visokih predstavnika, poslednjih godina i kroz intervencije Ustavnog suda BiH jesu izmene ustavnog sistema“, naglasila je ona.

Cvijanović je istakla da ono što zabrinjava je upravo nedostatak te pravne sigurnosti.

„Neko ko je trebalo da bude glavni zaštitnik Ustava i ustavnosti menja Ustav i kreira neka nova pravila i to su nedopustive stvari. Cenim da je razlog za to što je BiH jedan eksperiment u kojoj, nažalost, još sede tri stranca kao sudije u Ustavnom sudu BiH i zajedno služe kao glasačka mašinerija najčešće sa bošnjačkim sudijama i dovode do ovakvih situacija“, rekla je Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.