U trendu

Da li će biti zatvoreni izlozi u rejonu „crvenih fenjera“?

AMSTERDAM – Izlozi u kojima skromno odeveni seksualne radnice i radnici privlače mušterije u Amsterdamu mogli bi biti zauvek zatvoreni.

Gradonacelnica Amsterdama Femke Halsema predložila je danas da se u uličicama koje čine čuveni amsterdamski rejon „crvenih fenjera“ u izlozima više ne vide ponuđači seksualnih usluga ili da se prostitucija premesti u neki drugi deo grada, preneo je AP.

Halsema je rekla da je cilj njene ideje da se zaštite prava seksualnih radnika, spreči kriminal i smanje problemi lokalnim stanovnicima i kompanijama.

Ona planira da razmotri četiri predloga za budućnost rejona „crvenih fenjera“ na dva sastanka krajem ovog meseca sa onima na koje se on odnosi.

U septembru, gradska skupština će, takođe, raspravljati o njima pre sužavanja opcija i provere njihove finansijske i pravne održivosti.
Najava javnih konsultacija o budućnosti rejona u kojem se nalazi 330 prozora za prostituciju označava najnoviji pokušaj amsterdamskih zvaničnika da očiste deo istorijskog centra grada koji je posljednjih godina postao bučan i prenatrpan magnet za turiste.

Rejon „crvenih svetiljki“ postoji vekovima blizu glavnog gradskog plovnog kanala.

Poslednjih godina, lokalna samouprava je nastojala da smanji broj prozora i da obnovi taj rejon, ali sa ograničenim uspehom.

Uglavnom uveče, velike grupe turista lutaju ovim područjem, u kojem se, takođe, nalaze barovi i kafići koji prodaju marihuanu.

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da su za pojedine turiste seksualni radnici ništa više od atrakcije za gledanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.