U trendu

Da li je Erdogan ovim potezom ponizio Ursulu fon der Lajen? (video)

Evropska komisija saopštila je danas da je predsednica Ursula fon der Lajen bila „vidno iznenađena“ rasporedom sedenja tokom jučerašnjih razgovora sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Anakri, ali da joj je prioritet bila suština razgovora o odnosima EU i Turske, a ne protokol.

Na jučerašnjem snimku iz Ankare vidi se da je protokol obezbedio dva centralna mesta za predsednike Evropskog saveta, Šarla Mišela i turskog predsednika Erdogana, dok je predsednica EK, Ursula fon der Lajen, vidno zbunjena, smeštena na sofu sa strane.

„Teško je oceniti zašto joj je bilo ponuđeno to mesto za sedenje, ali to je pitanje za turske vlasti koje su odgovorne za organizaciju sastanka“, rekao je portparol Komisije, Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji napominju da je protokol za predsednike Evropskog saveta i Evropske komisije isti i da je „normalno“ da se isto tretiraju prilikom poste stranoj zemlji.

„Predsednica je ipak odlučila da učestvuje u razgovorima i da prioritet suštini u odnosu na prokol. Istovremeno, tražila je od svog tima da osigura da se takav propust ne desi u budućnosti“, kaže Mamer.

Grupa Evropske narodne partije, koja predstavlja najjaču i najstariju političku grupaciju u Evropskom parlamentu, uključujući i predstavnike nemačke CDU iz koje dolazi i sama fon der Lajen, poručuje da bi „nekoga trebalo da bude sramota“ što predsednica EK nije dobila „odgovarajuće mesto u Erdoganovoj palati“.

„Žene zaslužuju isto priznanje kao i njihove muške kolege“, poručili su poslanici Evropske narodne partije.

Brojne kritike upućene su i predsedniku Evropskog saveta Šarl Mišelu, koji reagovao saopštenjem na Fejsbuku, rekavši, između ostalog, da je doživeo dupli stres – zbog utiska da je bio ravnodušan prema „protokolarnoj nespretnosti prema Ursuli“ i zbog činjenice da je ta epizoda zasenila glavni geopolitički posao postignut u Ankari.

„Radi se o striktnom tumačenju protokolarnih pravila od strane turskih službi“, napisao je on i dodao da je to stvorilo uznemirujuću situaciju da izgleda da predsednica Evropske komisije ima drugačiji tretman, prenosi briselski Politiko.

I zvanična Ankara oglasila se povodom „ponižavanja Ursule fon der Lajen“, te je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao danas da je predsednik Redžep Tajip Erdogan primio predsednicu Evropske komisije u skladu sa „zahtevima i sugestijama sa strane EU“ i odbacio kritike da je Ankara uvredila visoku gošću iz Brisela.

„Raspored sedenja napravljen je u skladu sa sugestijama sa strane EU“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa kuvajtskim kolegom Ahmadom Naserom El Mohamadom El Sabahom u Ankari, prenela je agencija DPA.

Kako javlja Rojters, fon der Lajenova je bila iznenađena kada je Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, seo na jedinu raspoloživu stolicu pored Erdogana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.