Da li je Merkelova već razvlašćena?

Među demohrišćanima ključa – trojica vodećih političara „torpediraju“ političku kulturu dobrodošlice, za koju se kancelar Angela Merkel u prijemu izbeglica zalaže, tako da se već postavlja pitanje razvlašćenja i puča, ocenjuju danas nemački komentatori.

Merkelova je, svojom politikom „otvorenih vrata“ za izbeglice, okrenula protov sebe Nemce, koji bi joj dali svega 34 odsto glasova, ali i trojicu najmoćnijih ljudi demohrišćana – Bavarca Horsta Zehofera, šefa Hrišćansko-socijalne unije (CSU), „sestrinske stranke“ njene svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i ministre finansija i unutrašnjih poslova, Volfganga Šojblea i Tomasa de Mezijera.

Protiv njene politike prema izbgelicama koje prazne bužete opštna, pokrajina i savezne države, Merkelova, izgleda, ima de Mezijera. Ozbiljnog Prusa čije je organizacone sposobnosti i sama hvalila, popularnog među Nemcima, dugogodišnjeg člana njene CDU koji je više puta, kada su analitičari procenjivali da mu se približava kraj, uspeo bez puno reči i emotivne mimike da preskoči prepreke.

Za Šojblea, najstarijeg člana vlade i jedinog koji se od pada Berlinskog zida neprekidno nalazi na vladajućim funkcijama, večitog kancelarskog kandidata, bliskog saradnika Helmuta Kola i poslanika Bundestaga neprekidno do 1972. godine, kaže se da je za mnoge demohrišćane već postao nosilac nade.

Kada je reč o Zehoferu, lideru konzervativnih Bavaraca kome su mnogi, pre nekoliko godina, zbog privatnog života, prebacivali političku samodemontažu, a on ih se sve „nadigrao“ tvrdnjom da svoju decu – i bračnu i vanbračnu, voli – tvrdi se da zna da pokupi političke poene.

On je u poslednje vreme, posebno zbog izjava da će, ako se ne ograniči ulazak izbeglica, pred Ustavnim sudom tužiti Berlin, izazvao puno i halabuke.

U ovom „buntu muškaraca“, Merkelova, kako danas prenose mediji, za sada ćuti.

„De Mezijer i Šojble su, jasno je, potpuno drugačijeg mišljenja od Merkelove“, smatra glavni i odgovorni urednik magazina za političku kulturu „Cicero“ Krištof Švenike u jednoj TV emisiji, objasnivši slikovito da je oni hvataju za volan, pošto imaju utisak da vozi u pogrešnom smeru.

„Puč se već dogodio. On se događa u ovom momentu“, kazao je Švenike.

Politikolog Karl – Rudolf Korte imao je, međutim, drugačije mišljenje i tvrdio da će Merkelovu i sada, kao i ranije, štititi njen „pancir popularnosti“.

Merkel, smatra Korte, vlada suvereno. „Ko jednu takvu osobu pokuša da sruši, srušiće se zajedno s njom“, kaže Korte, koji je ocenio da je paradoksalno pričati o puču protiv Merkelove.

Istraživač partijskog života iz Bona Tilman Majer smatra da je Merkelova došla u defanzivu, ali da nije „sabijena u ćoše“ i da ne stoji tik pred razvlašćenjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.