U trendu

Da li je moguć opoziv Trampa ili aktiviranje 25. amandmana?

VAŠINGTON – Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostale su samo dve sedmice na funkciji, ali nakon što je, kako navodi CNN, podstakao napad izgrednika na američki Kapitol, pojedini republikanci aktivno razmišljaju da li da ga uklone sa položaja.

Opoziv Trampa mogao bi biti odgovarajući lek, a time bi mu bilo zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsednika.

Međutim, kako navodi CNN, nema dovoljno vremena za opoziv američkog predsednika u naredne dve sedmice.

Druga opcija je pozivanje na 25. amandman, o kojem se periodično raspravljalo kao o krajnjem sredstvu za uklanjanje predsednika koji radi na svoju ruku ili onesposobljenog predsednika.

Neki članovi kabineta održali su preliminarne razgovore o pozivanju na 25. amandman kojim se nameće Trampovo uklanjanje sa funkcije, rekao je izvor iz Republikanske stranke CNN-u.

Da bi se prisilno oduzela moć Trampu, sa tim bi morao da se složi potpredsednik Majk Pens.

Pensu bi, takođe, bila potrebna saglasnost većine zvaničnika iz Trampovog kabineta da predsednik nije sposoban za funkciju, da bi mu privremeno oduzeli vlast.

Tramp bi potom mogao da ospori njihov potez pismom Kongresu. Pens i kabinet bi tada imali četiri dana da ga ospore, da bi potom glasao Kongres – potrebna je dvotrećinska većina, obično 67 senatora i 290 članova Predstavničkog doma da bi ga trajno uklonili sa vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.