U trendu

Da li je moguće slučajno lansirati atomsku bombu i kako radi „crveno dugme“

Sve članice „nuklearnog kluba“ imaju izuzetno visok nivo zaštite kada je reč o lansiranju projektila sa atomskim bojevim glavama, što apsolutno isključuje mogućnost slučajnog starta rakete, izjavio je veteran ruskih raketnih snaga strateške namene Jurij Čmutin.

Kako je objasnio, čak ni u slučajevima prirodnih katastrofa nije moguće slučajno lansirati raketu sa atomskom bojevom glavom.

Upitan da li je moguće da hakeri „probiju“ sistem zaštite i da na taj način lansiraju raketu, Čmutin kaže da je to apsolutno nemoguće, jer niko nema pristup tim sistemima spolja, a pored toga, sistem kodiranja je do te mere složen da je praktično nemoguće „hakovati“ ga.

Kada je reč o čuvenom „crvenom dugmetu“, Čmutin kaže da, u slučaju Rusije, odluku o lansiranju rakete donosi predsednik — on izdaje naredbu raketnim snagama ruske vojske, nakon čega se naredba izvršava po unapred usaglašenom automatizmu.

Bitna stvar kod lansiranja je operativnost izvršenja naredbe, dodaje Čmutin, pošto što je manje vremena potrebno sprovesti je u delo — to je nuklearno oružje efikasnije.

Isključio je i mogućnost da raketu lansira jedan vojnik, koji se u tom trenutku nalazi na dežurstvu, jer je sistem osmišljen po principu „lančane reakcije“ — neophodno je da se poštuju sve faze lansiranja, što podrazumeva veći broj ljudi koji moraju da izvrše svoje zadatke.

„Nuklearni rat ne može biti slučajan, ne može da se započne greškom. Faktor slučajnosti je nepostojeći. Glavno je da političari, koji imaju pristup takozvanom dugmetu, nikada ne zaborave na ogromnu odgovornost koju imaju donošenjem takve odluke“, zaključio je Čmutin.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.