U trendu

Dalaj Lama: Kineski lideri ne razumeju raznolikost kultura

TOKIO – Duhovni vođa Tibeta u egzilu Dalaj Lama je izjavio da kineski lideri „ne razumeju raznolikost različitih kultura“ i da sklonost vladajuće Komunističke partije ka čvrstoj društvenoj kontroli može biti štetna.

Ovaj 86-godišnji budistički monah je rekao i da bi više želeo da ostane kod kuće u Indiji, gde živi od 1959. godine nakon neuspelog ustanka protiv kineske vlasti na Tibetu, nego da se meša u „komplikovanu politiku“` između Kine i Tajvana, prenosi agencija AP.

Dalaj Lama je, na onlajn konferenciji za novinare koju je organizovao Tokijski klub stranih dopisnika, rekao da nema posebnih planova da se sastane sa kineskim liderom Si Đinpingom i odbio je da komentariše Sijeve planove da ostane na funkciji u trećem petogodišnjem mandatu.

„Kineski komunistički lideri, oni ne razumeju raznolikost različitih kultura. Zapravo, previše kontrole će štetiti ljudima“, poručio je on.

Naveo je i da ne želi da se meša u „lokalne i političke poteškoće“, ali da je posvećen davanju doprinosa „braći i sestrama“ i na Tajvanu, koji je snažno budistički, kao i u kontinentalnoj Kini.

„Ova situacija je prilično komplikovana“, izjavio je Dalaj Lama, koji se povukao iz politike 2011. godine.

Kina osuđuje Dalaj Lamu kao zagovornika tibetanske nezavisnosti i nije imala direktne kontakte sa njegovim predstavnicima više od decenije.

Dalaj Lama, s druge strane, tvrdi da se samo zalaže za suštinsku autonomiju Tibeta i zaštitu njegove izvorne budističke kulture.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je izjavio da „vrata dijaloga“ i angažmana sa Dalaj Lamom „ostaju otvorena“, ali da Peking neće razgovarati o statusu Tibeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.