U trendu

Damjanović: Spajić naložio fiktivnu isplatu 3,57 miliona evra iz Trezora

PODGORICA – Bivši ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića Milojko Spajić je u decembru 2020. naložio fiktivnu isplatu 3,57 miliona evra iz Državnog trezora na račun Centralne banke Crne Gore, saopštio je danas na sednici vlade aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Damjanović je zatražio da se informacija u vezi ovog slučaja prosledi Tužilaštvu na daje postupanje kako bi se ispitao celi proces zakonitosti emisije evroboveznica i mogućnost zloupotrebe i nezakonitog obogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonite dobiti.

Damjanović je kazao da je Ministarstvo finansija tražilo od CBCG potvrdu o prenosu novca i da ga je vrhovna monetarna institucija 8. februara ove godine informisala zvaničnim dopisom da taj novac iz Državnog trezora nikad nije stigao na njen obračunski račun.

Ovaj novac se odnosi na troškove koje je država imala po osnovu emisije evrobveznica – popusti za kupovinu obveznica, bankarske naknade, troškovi vezani za ugovaranje obveznice.

Damjanović je na sednici vlade detaljno objasnio šta je njegov resor utvrdioi, između ostalog, istakao da je angažovanje pravnih lica o posredovanju i konsultantskim uslugama sprovedeno suprotno članovima Zakona o javnim nabavkama.

Damjanović je kao važno istakao da obrazločenje rešenja za transfer novca, koje je sačinio Spajić, ne sadrži poziv na zaključak vlade kojim se odobravaju ove transakcije, te da su navedeni prilivi i odlivi nastali 16. decembra 2020. označeni kao rezutat zaduženja na međunarodnom tržištu po osnovu evroobveznica u iznosu od 750 miliona.

„Postupajući po ovom rešenju u Državnom trezoru je pripremljen nalog za plaćanje za prenos sredstava CBCG od 3,5 miliona evra. S tim u vezi, a kako je već utvrđeno jednom izvršeno je umanjenje emisije obveznica u pomenutom iznosu i ako višak popust kupcima nije bio definisan ugovorenom obavezom, ovo ministarstvo je zatražilo potvrdu od CBCG o detaljima transakcije koja je u Državnom trezoru evidentirana od 3,5 miliona na dan 16. decembra 2020 u smislu kojem subjektu je dalje izvršeno plaćanje”, naveo je Damjanović

Damjanović je rekao da shodno tome zahtevaju da se preispita celi proces zakonitosti emisije obvzenica sa praćenjem toka novca, na domaćem i međunarodom tržištu koji otvara mogućnost zloupotrebe i nezakonitog obogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonite dobiti, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar