Dan: Nova ministarka proverava račune NKT-a

PODGORICA – Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u novoj vladi zatražila je prvog radnog dana od nadležnih službi u tom resoru da joj dostave kompletnu finansijsku dokumentaciju, koja se odnosi na period od 30. avgusta ove godine do danas.

Minisarka je, piše podgorički Dan, tražila i informacije koje se tiču isplata na osnovu odluka Nacionalnog koordinacionog tela, kao i da li su i koliko bili plaćeni za svoj rad.

Ti podaci trebalo bi da pruže uvid kako su trošena i gde su i na koji način usmeravana sredstva namenjena za funkcionisanje javnog sistema zdravstva, ali i ona koja su uplaćivana na ime donacija za nabavku opreme i drugih medicinskih sredstava tokom epidemije virusa korona.

Sve donacije su još početkom godine usmeravane na jedinstveni žiro račun NKT-a, na čijem je čelu prvo bio Milutin Simović, a kasnije bivši ministar Kenan Hrapović, a to telo je usmeravalo sredstva tokom epidemije.

Hrapović je i potpisao sporazum o pridruživanju sa više od 100 država za nabavku vakcine i za tu namenu je uplaćen deo sredstava od 700.000 evra.

Prema saznanjima Dana iz tog resora, Borovinić Bojović je tražila uvid u dokumentaciju za navedeni period, zbog čega je administracija juče bila u Ministarstvu i po isteku radnog vremena.

Bivši ministar Kenan Hrapović juče ujutru je predao taj resor novoj ministarki i predstavio joj finansijski izveštaj.

Bivši ministar zdravlja Hrapović kazao je prošlog leta u parlamentu da članovi NKT-a ne primaju nadoknade za rad u tom telu i da to nije regulisano rešenjem o formiranju, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.