U trendu

Dan sećanja sa memorijalnom značkom „Topola užasa“

BANJALUKA – Na centralnoj manifestaciji obeležavanja pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini svi učesnici dobiće memorijalnu značku „Topola užasa“, rekla je Tanja Tuleković, direktorka Javne ustanove „Spomen područje Donja Gradina“.

Tuleković je za RTRS rekla da su širom Republike Srpske postavljeni bilbordi povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac, 23. aprila u Donjoj Gradini.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće delegacije Republike Srpske i Srbije na najvišem nivou kao i brojni građani Srpske, posebno učenici osnovnih i srednjih škola.

Obeležavanju Danu sećanja na jasenovačke žrtve počeće u 8.30 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Programom komemoracije, predviđeno je okupljanje učesnika od 9.30 do 10.00 časova u Donjoj Gradini.

Venci i cveće biće položeni u 10.00 časova u „Spomen-području Donja Gradina“, a parastos i pomen jasenovačkim žrtvama, koji uključuje srpsku, jevrejsku i romsku molitvu počeće u 10.30 časova.

Memorijalna akademija „Zavet sećanju“ biće održana 22. aprila u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 19.00 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.