U trendu

Danas bez kretanja brodova sa ukrajinskim žitaricama u Crnom moru

Kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru danas nije odobreno, objavio je Zajednički koordinacioni centar (JCC) zadužen za nadzor medjunarodnog sporazuma potpisanog letos.

„Zajednički dogovor nije postignut unutar Centra oko izlaska i ulaska teretnih brodova 30. oktobra“, navedeno je noćas u saopštenju posle odluke Moskve da prekine učestvovanje u sporazumu o prevozu žitarica potpisanom 22. jula u Istanbulu zbog napada dronovima na ruske brodove u zalivu Sevastopolja u Krimu.

Ruske vlasti saopštile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma opravdale napadom bespilotnim letelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

Zajednički koordinacioni centar koji okuplja delegate Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu, precizirao je da ga je Rusija informisala o svojoj „zabrinutosti zbog bezbednosti tereta“ i to je prenela turskim i ukrajinskim delegacijama. Iz Ankare nije bilo zvanične reakcije posle te objave.

Jedan bezbednosni izvor rekao je sinoć za Frans pres da Turska nije zvanično obaveštena o povlačenju Rusije iz dogovora, i dodao da Zajednički koordinacioni centar razmatra nedavne dogadjaje, procenjuje uticaj na operacije i razmišlja o narednim fazama.

Devet teretnih brodova moglo je juče da prodje pomorskim koridorom u Crnom moru, a još deset je spremno za prolaz u oba smera, naveo je Centar koji nadgleda dobru primenu sporazuma.

Centar sprovodi inspekciju teretnjaka koji idu Bosforom u oba smera, prazni i puni, a to rade po dva inspektora iz Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija.

Od početka meseca Ukrajina je kritikovala sporost inspekcija smatrajući da Rusija vrši opstrukciju.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar