U trendu

Danas pet godina od napada na redakciju Šarli ebdo

U Francuskoj će danas biti obeleženo pet godina od terorističkih napada na redakciju pariskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 novinara i karikaturista, ali novinari smatraju da je u svetu u porastu verska netolerancija.

Organizacija Reporteri bez granici (Reporters sans frontières-RSF) pozvala je medjunarodne organizacije i države da štite novinare od rastuće verske netolerancije i omoguće slobodu izražavanja.

Generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar izjavio je da nisu „izvučene pouke“ posle napada na Šarli ebdo, preneo je Frans pres.

Prema njegovim rečima, osam zemalja je uklonilo pojam „bogohuljenje“ iz svog pravnog okvira posle napada na pariski list, ali 69 zemalja i dalje primenjuje kazne za bogohuljenje, a u šest je predvidjena smrtna kazna.

„Sloboda izražavanja je majka svih sloboda“, rekao je advokat Šarli ebdoa Rišar Malka i dodao da je strah zavladao jer posle napada na list niko ne sme da kritikuje religije.

Šarli ebdo danas je novi broj posvetio napadu ali žestoko kritikuje nove oblike cenzure i „nove gurue formatirane misli“. Nedeljnik nastavlja kritiku premu društvu u satiričnom duhu i sa crnim humorom od čega nije odustao ni posle napada.

„Juče smo mogli da psujemo Boga, vojsku, crkvu i državu… Danas moramo da naučimo da psujemo tiranska udruženja, manjinske zajednice, blogere i blogerke koji nam dele packe kao mali školski učitelji“, napisao je Ris (Riss), direktor redakcije lista.

Ris je naveo da „politička korektnost nameće promenu pravopisa i savetuje nas da ne koristimo reči koje mogu nekome da smetaju“. Novinar je kritikovao „nove cenzore koji sebe smatraju kraljevima sveta iza tastature pametnog telefona“.

„Nekadašnji plamen pakla ustupio je mesto odvratnim tvitovima“, dodao je Ris, čiji je list posle napada naveo da će i pored pretnji nastaviti satiru i kritiku društva i da nema tabue.

Na naslovnoj strani lista je crtež na kojem je džinovski pametni telefon na kojem su natpisi glavnih društvenih mreža koji lome jezik i ruku jednom karikaturisti. Naslov crteža je „Nove cenzure… Nove diktature“.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gde su ubili 12 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su „osvetili proroka (Muhameda)“.

Medju žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premeštena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbedjenjem i rešetkama na prozorima.

Dan posle napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgradju Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset meseci posle napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.