U trendu

Danska salje vojne instruktore u VB za obuku UKR vojnika

KOPENHAGEN – Danska će poslati vojne instruktore u Veliku Britaniju kako bi pomogli u obuci ukrajinskih vojnika, a takođe će ponuditi obuku ukrajinskih oficira na svojoj teritoriji, saopštilo je danas dansko Ministarstvo odbrane.

Saopštenje je prethodilo konferenciji u Kopenhagenu koja će se sutra održati, a na kojoj se očekuje da će britanski, danski i ukrajinski ministri odbrane razgovarati o dugoročnoj podršci Ukrajini, uključujući vojnu obuku, čišćenje mina i snabdevanje oružjem, preneo je Rojters.

„Danska će podržati projekat obuke predvođen Britancima sa 130 danskih vojnika i istovremeno ponuditi obuku ukrajinskih vojnika u Danskoj“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je rekao danski ministar odbrane Morten Bodskov, instruktori će pružati osnovnu vojnu obuku, uključujući urbane borbe i taktičke operacije ukrajinskim vojnicima sa nultim ili ograničenim vojnim iskustvom.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, Danska je doprinela i britanskim i kanadskim misijama obuke u Ukrajini od 2015. godine i pružila podršku u naoružanju i sajber bezbednosti Ukrajini od početka sukoba u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar