U trendu

Delegacija Stejt departmenta o energetskoj tranziciji na Zapadnom Balkanu

VAŠINGTON – Američki Stejt department saopštio je večeras da je specijalna predstavnica za globalna partnerstva Doroti Mekolif tokom prošlonedeljne posete Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Prištini razgovarala o rešenjima privatnog i javnog sektora za energetsku diversifikaciju i tranziciju Zapadnog Balkana.

Navodi se da je ona, predvodeći Delegaciju o mogućnostima za partnerstvo (POD), na sastancima na visokom nivou razgovarala i o tome kako inovacije na polju održive energije mogu da povećaju energetsku bezbednost u regionu, posebno u odnosu na, kako je saopšteno, zastarelu i neefikasnu energetsku infrastrukturu i nestabilnost i poremećaje izazvane ratom u Ukrajini.

Na sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TEČ) u Zagrebu, glavne teme sastanka bile su ekonomski izgledi Zapadnog Balkana i mogućnosti ulaganja u energetsku infrastrukturu.

U Severnoj Makedoniji, specijalna predstavnica Mekolif i delegacija održali su bilateralne sastanke sa predstavnicima Vlade Severne Makedonije, uključujući premijera Dimitra Kovačevskog, ministra životne sredine i prostornog planiranja Kaju Šukovu i ministra ekonomije Krešnika Bektešija.

Na tom sastanku raspravljalo se o tome kako privatni i javni sektor SAD mogu da podstaknu energetsku bezbednost i tehnološki rasta u Severnoj Makedoniji, uz ispunjavanje klimatskih i održivih ciljeva, navodi se u saopštenju.

Domaćini specijalne izaslanice Mekolif i njene delegacije u Prištini bili su predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, kao i ministar ekonomije Artan Rizvanolji, a tom prilikom je Mekolif istakla posvećenost kontinuiranom snažnom odnosu između SAD i tzv. Kosova.

Saopšteno je i da je delegacija sa domaćinima razgovarala i o potencijlanom američkom finansiranju rešenja za čistu energiju, ekonomskom rastu i značaju energetske bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar