U trendu

Demokrate: Marković obmanuo javnost

PODGORICA – Demokratska Crna Gora ponovo je zatražila da se odmah i bez odlaganja povuče Zakon o slobodi veroispovesti iz skupštinske procedure i usaglasi sa svim crkvama i verskim zajednicama i poručila da je premijer Duško Marković obmanuo javnost u namri da silom progura taj zakon.

Predsednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović, ocenio je da je premijer Duško Marković, pravdajući Zakon o slobodi veroispovesti crnogorskoj javnosti, juče saopštio da je on sporan samo jednoj verskoj zajednici, te da je ta činjenica dovoljna da se svi preispitaju zašto je to tako.

„Ovom izjavom Marković je direktno u oči i bez trunke savesti obmanuo građane Crne Gore. Nestinita i lažna informacija kojom je Marković nameravao da obmane javnost, kako bi silom progurao Zakon koji deli narode, nacije i vere, osuđena je na propast i odmah je pala u vodu“, naveo je Bogdanović u izjavi za medije.

On podseća na današnju ocenu poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje, koji je, kako navodi Bogdanović, „jasno saopštio da ovaj Zakon može biti potvrđen jedino uz saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori“.

„Podsećam, da su Demokrate, od samog početka lansiranja Predloga zakona koji deli ljude na vere i nacije, zauzele stav da takav osetljiv zakonski projekat mora biti proizvod saglasnosti sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori. Dakle, Marković je obmanuo sve vernike, sve verske zajednice i sve građane u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović.

Isiče i da je vladajuća DPS „pokazala da je spremna da prevari i Pravoslavnu i Rimokatoličku crkvu i Islamsku zajednicu, kako bi svojim prljavim identitetskim inžinjeringom blokirala proces izbornih reformi i sebi obezbedio novi mandat na još jednim pokradenim izborima“.

„Spremni su da posvađaju braću, komšije i prijatelje, da duboko i nepremostivo podele ljude na vere i nacije samo da bi zaustavio proces sveobuhvatnih izbornih reformi, koji je trebalo da dovede do prvih fer, slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori. Naravno, ideja o lansiranju ovog Predloga zakona rodila se u kabinetu Mila Đukanovića, onog trenutka kada smo upoznali pojedine šefove misija u Crnoj Gori da DPS u ovom trenutku Skupštini Crne Gore nije predala, niti formalno procesuirala niti jedan jedini predlog za izmenu ili dopunu seta izbornih zakona. Panika je nastala onog trenutka kad je opozicija proglasila završetak rada i formalno predala na stotine rešenja sublimiranih u 16 zakonskih projekata“, istakao je Bogdanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.