Demokrate pozvale Trampa da svedoči pod zakletvom

VAŠINGTON – Demokrate u Predstavničkom domu, koje imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trampu u Senatu, pozvale su danas bivšeg predsednika SAD da svedoči pod zakletvom u tom postupku.

Predstavnički dom je prošlog meseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se „bore“ protiv njegovog poraza na izborima.

Trampovi advokati su ove nedelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Tramp „savesno obavljao dužnost predsednika“ i da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare – koje su bile neosnovane – zaštićene prvim amandmanom americkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora.

„U svetlu vašeg osporavanja ovih faktičkih navoda, pozivam vas da svedočite pod zakletvom o vašim postupcima 6. januara 2021. godine, pre ili tokom suđenja za opoziv u Senatu,“, napisao je demokratski kongresmen Džejmi Raskin, zadužen za proces opoziva, u pismu Trampu i njegovim advokatima, prenosi Glas Amerike.

Raskin je od Trampa zatražio da svedoči između 8. i 11. februara.

„Ako odbijete ovaj poziv zadržavamo sva prava uključujući i pravo da na suđenju ustvrdimo da se iz vašeg odbijanja da svedočite može izvući negativan zaključak u pogledu vaših poteza (ili izostanka istih) 6. januara 2021.“, napisao je Raskin.

Još nije poznato da li će Tramp pristati na zahtev demokrata, a njegovi predstavnici nisu odgovorili na molbe za komentar.

Suđenje Trampu, prvom američkom predsedniku koji je opozvan dva puta, trebalo bi da počne naredne nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.