U trendu

Demokratski kongresmen: Bajden ne bi trebalo da ide u Rijad

VAŠINGTON – Vodeći demokratski kongresmen Adam Šif rekao je danas, pozivajući se na izvore američke obaveštajne službe, da američki predsednik DŽozef Bajden ne bi trebalo da poseti Saudijsku Arabiju, niti da se susretne sa princom Mohamedom bin Salmanom, koji je „odobrio operaciju da se uhapsi ili ubije novinar DŽamal Kašogi“.

Kašogi, novinar „Vašington posta“, koji je kritikovao politiku princa Bin Salmana, ubijen je 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Šif je odgovorio odrečno na pitanje da li bi trebalo da predsednik SAD ode u posetu princu, a povodom Bajdenove izjave od petka, kada je nagovestio da bi mogao da poseti Rijad uskoro, preneo je Rojters.

„Ne bih išao. Ne bih se rukovao sa njim. To je neko ko je iskasapio američkog stanovnika, isekao ga na delove na najstrašniji način, i to smišljen“, kazao je Šif, koji predsedava Obaveštajnim savetom Predstavničkog doma, za Si-Bi-Es.

Saudijska Arabija je negirala da je u ubistvo Kašogija umešan princ i odbacila je izveštaj obaveštajne službe SAD u kojem se navodi da je princ odobrio operaciju u Istanbulu da se uhvati ili ubije Kašogi.

„Ukoliko Saudijska Arabija ne napravi radikalne promene po pitanju ljudskih prava, ne bih želeo da imam išta sa princom“, dodao je Šif.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar