U trendu

Demokratski senator Rafael Vornok pobedio u drugom krugu izbora u Džordžiji

ATLANTA – Demokratski senator Rafael Vornok pobedio je republikanskog protivkandidata i bivšeg fudbalera Heršela Volkera u drugom krugu izbora u saveznoj američkoj državi Džordžiji, čime su demokrate dobile većinu u Senatu, pokazuju projekcije agencije Asošijeted pres i vodećih američkih televizijskih mreža.
Posle Vornokove pobede u utorak, demokrate će imati većinu od 51 mesta u Senatu koji broji 100 članova, nakon što su prethodno obe stranke imale po 50 mesta, preneo je Glas Amerike.

Kako se navodi, to će demokratama donekle olakšati da potvrđuju kandidate za sudije i položaje u administraciji.

Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje je potrebna podrška republikanaca.

Vornokova pobeda učvrstila je status Džordžije kao jedne od ključnih država na predsedničkim izborima 2024. godine.

Demokrate su u protekle dve godine pobedile u tri trke za Senat u toj američkoj državi, u kojoj je nekada Republikanska stranka imala najveću popularnost, ali u kojoj je predsednik Džozef Bajden pobedio 2020. godine.

Volkerov poraz predstavlja neuspeh za bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji se ponovo kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju.

Tramp je na proteklim izborima za Kongres podržao Volkera i desetine drugih istaknutih republikanskih kandidata.
Volkerovu kampanju opterećivao je niz optužbi, uključujući i tvrdnje bivših đevojaka, koje je negirao, da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim.
Drugi krug izbora u Džordžiji održan je nakon što nijedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova tokom prvog kruga 8. novembra i najskuplja je izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara.
Vornok je mesto senatora prvi put osvojio u januaru 2021. godine.
Vornok je sveštenik u crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovedao čuveni američki borac za ljudska prava Martin Luter King, preneo je Glas Amerike.

Republikanci su na izborima za Kongres osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu, ali se nisu ostvarila predviđanja o ubedljivim pobedama republikanskih kandidata.

Republikanska stranka nije osvojila većinu u Senatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar