U trendu

Demonstracije protiv vakcinacije u vise gradova Australije

MELBURN – Nekoliko hiljada ljudi izašlo je danas na ulice australijskih gradova da protestuju protv obavezne vakcinacije protiv kovida-19, dok su se manje grupe okupljale da podrže epidemiološke mere.

Australija je jedna od država sa najvišom stopom vakcinisanih – zaključno sa 19. novembrom, skoro 85 odsto Australijanaca starijih od 16 godina je u potpunosti vakcinisano protiv korone.

Vakcinacija u Australiji je dobrovoljna, međutim australijske države i teritorije su uvele obaveznu vakcinaciju za mnoga zanimanja i zabranile nevakcinisanim građanima aktivnosti kao što su odlasci u restorane ili na koncerte, prenosi Rojters.

Uzvikujući „Sloboda, sloboda“ i noseći transparente sa porukom „Završite segregaciju sada“, nekoliko hiljada demonstranata protiv vakcinacije marširalo je centrom Melburna, drugog po broju stanovnika grada u Australiji koji je najteže pogođen pandemijom.

Demonstranti su se okupili i u Sidneju, Brizbejnu i drugim gradovima, ali za sada nije bilo izveštaja o nasilnom ponašanju.

Skupovi protiv vakcinacije traju već nedeljama u Australiji i povremeno postaju nasilni jer privlače neformalne grupe građana, kao i pristalice krajnje desnice i teorija zavere.

Ankete pokazuju da je broj Australijanaca koji se protive vakcinaciji mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.