U trendu

Demonstracije u Istanbulu ispred konzulata SAD

ISTANBUL – Mala grupa turskih demonstranata okupila se u ponedeljak ispred američkog konzulata u Istanbulu protestujući zbog odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da se masovne deportacije i ubistva Jermena pre jednog veka nazovu “genocidom”.

Rojters prenosi da je nekoliko desetina demonstranata držalo transparente i skandiralo slogane: „Genocid je laž i to je američki plan“.

Demonstranti su takođe zatražili prestanak upotrebe američke vojske vazduhoplovne baze Indžirlik na jugu Turske, uzvikujući: „Američki vojnici, bežite iz Turske!“

U subotu je Bajden nastavio sa predizbornim obećanjem da će događaje započete 1915. godine, u kojima je ubijeno oko 1,5 miliona Jermena u Osmanskom carstvu, priznati kao genocid.

Turski zvaničnici najoštrije su osudili priznanje, tvrdeći da ne postoje pravni ili istorijski osnovi za upotrebu te reči. Kažu da su i Jermeni i Turci ubijani dok je Prvi svetski rat pustošio Osmansko carstvo.

Američki konzulati i ambasada bili su zatvoreni za rutinske posete do srede nakon što je proglašena uzbuna zbog demonstracija nakon Bajdenove najave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.