U trendu

Demonstranti u SAD za obustavu projekata fosilnih goriva

VAŠINGTON – Stotine demonstranata predvođenih starosedelačkim aktivistima iz čitavih Sjedinjenih Američkih Država protestovalo je ispred Bele kuće, tražeći od američkog predsednika DŽoa Bajdena da prestane sa odobravanjem projekata u oblasti prerade fosilnih goriva i da klimatsku krizu proglasi nacionalnom vanrednom situacijom.

Jučerašnjim skupom obeležen je početak petodnevnih demonstracija koje pozivaju na obraćanje veće pažnje na klimatske nepravde, u trenutku kada su se vođe domorodačkih Amerikanaca i članovi plemena uputili u glavni grad kako bi objavili svoje zahteve, prenosi britanski list „Gardijan“.

Demonstracije su deo protesta „People v Fošil Fuels“, koje je organizovala koaliciona grupa poznata kao „Build Back Fošil Free“, a koja poziva Bajdenovu administraciju da preduzme dodatne mere kako bi smanjila projekte u oblasti fosilnih goriva koji doprinose proizvodnji ugljen-dioksida.

Protesti nisu bili nasilni, ali je policija iskoristila akustični uređaj velikog dometa koji emituje prodoran zvuk, sudeći prema video zapisima koje su snimili protestanti.

Upotreba tog uređaja, koji se navodno koristi za kontrolu mase, izazvala je brojne kritike na društvenim mrežama.

Projekat naftovoda „Line 3“ suočio se sa brojnim protestima, a policija je uhapsila više od 900 demonstranata koji se protive tom projektu od početka građevinskih radova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.