Haos: Demonstranti uhvatili gradonačelnicu, ošišali je i ofarbali (video, foto)

Desetine hiljada ljudi preplavilo je noćas ulice La Paza, prestonice Bolivije, gde su se oštro sukobili pristalice aktuelnog predsednika Eva Moralesa i njegovi protivnici, koji sumnjaju u zakonitost Moralesove pobede na nedavnim izborima. U gradu Vintu opozicione snage su napale gradonačelnicu.
Kao glavni razlog protesta, demonstranti su naveli navodnu neregularnost izbora na kojima je Evo Morales odneo pobedu.

Pored La Paza, najdinamičnije je bilo u Vintu gde su građani napali gradonačelnicu Patrisiju Arće, koju su izvukli na ulicu, pri tome je polivši crvenom farbom, a zatim su je i ošišali.

Vintu, grad od 60.000 stanovnika, preplavljen je ljudima sa maskama koji su razorili grad sa palicama i kamenicama.

Gradonačelnicu Patrisiju Arće, članicu vladajućeg Pokreta za socijalizam, antivladini demonstranti sačekali su na izlasku iz vladine zgrade. Optužili su je da je regrutovala simpatizere Moralesove vlasti i dovodila ih u grad kako bi razbili proteste, navode strani mediji.

Napad na Patrisiju Arće osudili su predsednik Evo Morales i potpredsednik Alvaro Garsija, rekavši da je za demonstrante zločin biti žena, kao i da se Bolivija suočava sa novim talasom fašizma.

U protestima je život izgubio i jedan mladić, što je ukupno treća smrt od 20. oktobra kada su izbori održani.

https://twitter.com/teddyeugene/status/1192583479420227586

Podsećanja radi, Evo Morales je na vlasti od 2006. godine, a 20. oktobra je na izborima osvojio novi mandat. Opozicioni lider Karlos Mesa ocenio je te izbore kao „monumentalnu prevaru“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.