U trendu

Dendias: Grčka protiv bilo kakvih promena granica u regionu

SARAJEVO – Šef grčke diplomatije Nikolaos Dendias izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet, zalaže se za sigurnost i stabilnost u regionu, a principijeno se, kazao je, protivi bilo kakvim promenama granica.

Dendias je u razgovoru sa ministarskom spoljnih poslova u Savetu ministara BIH Biserom Turković, rekao da je konstruktivni dijalog najbolji način da se reše problemi u vezi sa izmenom Izbornog zakona BiH i ogreničenih izmena Ustava, što, kako je kazao, zahteva strpljenje i angažman svih.

„Rešenje mora doći iznutra, iz te zemlje, a ne spolja, i moramo biti oprezni jer su se pojavili akteri s treće strane kojima je cilj da destabiliziraju region. Svi partneri na zapadnom Balkanom treba da suzbiju negativne uticaje i drže se evropskih vrednisti“, rekao je Dendias, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Navodi se da dve zemlje imaju oko 20 bilateralnih sporazuma iz oblasti privrede, zaštite investicija, odbrane, transporta, kulture, obrazovanja i nauke, a, kako je rečeno, postoji prostor za jačanje ekonomskih odnosa.

Naglašena je, dodaje se, uspešna saradnja u oblasti odbrane.

Grčka je kao članica NATO respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama, stoji u saopštenju, a svake godine potpisuje se Program bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Grčke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.