U trendu

Derek Šole u Beogradu u četvrtak

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole (Chollet) razgovaraće 12. januara u Beogradu sa zvaničnicima Vlade Srbije o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopštio Stejt department, on će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Pre Srbije, Šole će posetiti Severnu Makedoniju, Kosovo i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Cilj posete Severnoj Makedoniji, Kosovu i Srbiji, od 11. do 13. januara, jeste da se „podvuče trajna posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu“.

U Skoplju će savetnik američkog Stejt departmenta sa zvaničnicima vlade razgovarati o energetici, ekonomiji i borbi protiv korupcije.

Šole će u Prištini sa kosovskim zvaničnicima, drugim političkim liderima i predstavnicima civilnog društva razgovarati o naporima SAD da pomognu u unapređenju kosovskih evroatlantskih integracija, uključujući i dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje, navedeno je u saopštenju.

Pre posete Zapadnom Balkanu, Šole će u UAE od 8. do 10. januara učestvovati na prvom sastanku radnih grupa foruma Negev o regionalnoj saradnji.

Na marginama ovih multilateralnih sastanaka, Šole će sa zvaničnicima Emirata razgovarati o najnovijim regionalnim i globalnim dešavanjima, uključujući i rat u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar