najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Deset aviona za evakuaciju 2.500 britanskih turista iz Tunisa

Vodeći britanski turoperator Tomson saopštio je danas da šalje deset aviona u Tunis da bi se pre vremena vratilo 2.500 britanskih turista posle napada na hotel u blizini Susa u kojem je ekstremistička grupa Islamska država ubila 38 ljudi.

Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije je danas reklo za agenciju AFP da broj Britanaca poginulih u tom napadu zvanično još iznosi pet. Ali, Ministarstvo je podsetilo da je ministar Filip Hamond u petak rekao da očekuje da će taj broj biti veći.

Prošle noći, premijer Tunisa Habib Esid je objavio da su žrtve napada na Hotel „Riu Imperial Marhaba“ u mestu Port el Kantaui, 140 km južno od Tunisa i blizu grada Susa, „uglavnom Britanci“.

Agencije Tomson i „First čois“ su potvrdile da su među ubijenima i ranjenima i njihovi klijenti, saopštile da šalju avione po sve svoje goste i da otkazuju sve turističke odlaske za Tunis u sledećih nedelju dana.

Umesto aranžmana u Tunisu, dve agencije uvode dodatne letove za Zelenortska ostrva, za Rodos u Grčkoj i za Kanarska ostrva.

Napad u Tunisu, najgori u novijoj istoriji te zemlje, izveden je tri meseca posle krvavog napada na Narodni muzeju u Tunisu s 22 poginula, od kojih je 21 bio turista, što je takođe bilo delo Islamske države.

Posle tog napada izvedeng 18. marta, turizam, strateški važan za Tunis, opao je aprila u odnosu na april prošle godine za 25,7 odsto po broju turista, a za 26,3 odsto po deviznoj zaradi.

Turizam koji Tunisu donosi oko sedam odsto BDP i ima više od 400.000 direktnih i indirektnih radnih mesta, od ranije je pogođen stalnim političkim krizama i jačanjem esktremističkih islamskih pokreta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike