U trendu

Desetine majmuna stradalo u požaru u zoološkom vrtu

Zoološki vrt u nemačkom gradu Krefeldu saopštio je danas da se „ostvario najgori strah“ i da su u požaru koji je izbio jutros, stradali skoro svi majmuni sem dve šimpanze.

Požar je izbio pola sata posle ponoći i u njemu su stradali orangutani sa Bornea, šimpanze i marmozeti koji su se nalazili u kući veličine 2.000 kvadratnih metara, prenosi BBC.

Prema mišljenju policije, požar su izazvale najverovatnije kineski ili viseći lampioni kojima je vrt okićen.

„Građani su videli da su viseći lampioni postavljene nisko blizu zoološkog vrta i da je onda izbio požar“, rekao je sef kriminalističke policije i dodao da su istražitelji pronašli i korišćene lampe blizu spaljenog objekta.

Viseći lampioni nazivaju se i kineski lampioni i napravljeni su kao papirni fenjeri u kojima se nalazi gorionik, a inače su zabranjeni u Krefeldu i drugim gradovima u Nemačkoj.

Kuća za majmune izgrađena je 1975. godine i u njoj je bila napravljena trropska atmosfera sa podešenom klimom za stanovnike šume, pticama, slepim miševima i primatima.

Uprava vrta je dodala da je čudo što su dve šimpanze preživele požar i zadobile samo povrede koje je pregledao veterinar.

Vrt za gorile koji se nalazi blizu kuće za majmune nije bio zahvaćen požarom.

Agencija AP navodi da je u požaru stradalo više od 30 životinja – majmuna, slepih miševai ptica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.