U trendu

Devenport: principi EU prihvaćeni širom sveta

Odlazeći šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da su osnivački principi Evropske unije – multilateralizam, ljudska prava, međunarodna saradnja, održivi razvoj, inkluzivna društva, demokratija i solidarnost – uvaženi su širom sveta.

Povodom obeležavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, Devenport u autorskom tekstu za list Danas podseća da je tokom tih godina, Unija porasla sa šest na 28 članica i postala druga najsnažnija ekonomija na svetu, najveće globalno tržište i vodeći inostrani investitor u mnogim delovima sveta.

Devenport ističe i da je potpisivanje Rimskih ugovora bio prvi korak u pravcu ujedinjene Evrope.

Od osnivanja evropskih zajednica 1957, građani naših država članica uživali su u šest decenija u miru, prosperitetu i bezbednosti bez predsedana, naveo je.

„Ovo dostignuće je u potpunoj suprotnosti sa užasnom patnjom tokom dva svetska rata, koja su obeležila prvu polovinu prošlog veka, a u kojima je naš evropski dom bio najveća žrtva. Za države koje su dugo bile u ratu, ispostavilo se da je evropska integracija najuspešniji mirovni projekat u našoj istorij“, istakao je Devenport.

U Evropi, dodao je, države koje su prigrlile ove vrednosti sada su naše države članice, dok ostale, uključujući Srbiju, rade u pravcu članstva koje se temelji na ovim zajedničkim vrednostima.

„Šta god da se dogodi u budućnosti, jedno je sigurno: EU će nastaviti da stavlja promovisanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvojnu saradnju, ljudska prava i odgovaranje na humanitarne krize u srž svoje spoljne i bezbednosne politike“, zaključio je Devenport.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar