U trendu

DF dostavio partnerima platformu za izbor nove vlade

PODGORICA – Demokratski front uputio je danas strankama parlamentarne većine novu platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize u kojoj, između ostalog, stoji da je ovaj savez spreman da napravi ustupak i podrži mandatara kojeg predlože partneri.

DF traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vlada koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobedničke koalicije, jedna je od stavki platforme, preneo je portal podgoričkih Vijesti.

„Nova vlada treba da u značajnoj meri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima“, navodi se u platformi.

Dodaje se da će nova vlada poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumeva moratorijum na ideološke i programske razlike.

„DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je spreman, da u cilju postizanja dogovora, napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata“, stoji u platformi.

Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je pre godinu dana predložila koalicija Za budućnost Crne Gore, nije ispunio ni očekivanja DF-a ni javnosti, u platformi se navodi da je taj savez spreman da za mandatara podrži pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija Mir je naša nacija ili Crno na bijelo.

„Želimo da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu“, navodi se takođe.

DF inistira da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe u već saopštenom roku , 10.decembra.

Platformom je predviđeno da se nakon dogovora potpiše koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međuosobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine.

„Sastavni deo koalicionog sporazuma će biti i plan programskih prioriteta, oko kojih bi se postigao konsenzus. Ovaj plan bi bio dokaz političke volje vladajuće većine da biračima isporuči rezultate koje smo obećali na prethodnim izborima, a što nije učinila dosadašnja vlada“, navodi se takođe u platformi i dodaje da je:

„Sastavni deo sporazuma i dogovor o izglasavanju Tužilačkog saveta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama. Sastavni deo sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar