U trendu

Dijalog se nastavlja krajem avgusta, ali to ništa ne znaci

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da će verovatno krajem avgusta pregovarači nastaviti dijalog između Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ali da sve to ništa ne znači ako ne možemo da se dogovorimo oko jedne rečenice – da će obe strane da se uzdržavaju od provokativnih akcija.

Bolje da se danas nismo ni videli, rekao je on.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o smislu insistranje EU na dinamizmu pregovora, i zašto bi se pregovarački viđali ako ne mogu ništa da se dogovore, rekao kako sve interesuju samo datumi u dijalogu, ali da oni ništa ne znači ako nema suštine i dogovora.

„Ne znam oko čega da razgovaramo, ako ne možemo oko ovoga… da li o navodnom genocidu za koji nas optužuju iz 1878. godine. Pa jesu li ozbiljni? I o nacističkom pokretu na Kosovu? Zelim da pričamo o budućnosti, a oni ne žele već da pričamo o Dačiću i Odaloviću“, naveo je Vučić.

Naglasio je da ljudi iz EU ne veruju šta vide i šta čuju, ali da to ne smeju da kažu, s obzirom da se Aljbin Kurtin vratio u 19. vek i da mu je to osnovna teza.

Predsednik Srbije je rekao da je zabrinut i da mu naravno nije stalo ni do kakvih političkih poena, već da samo razmišlja šta ćemo da radimo dalje.

Na pitanje da li bi Amerikanci mogli da pritisnu Kurtija da budu ozbiljniji u dijalogu, Vučić je rekao da je neko hteo da ih pritisne i da im nešto kaže da bi to već učinio.

Kaže da se Albanci naoružavaju i da zato i ne žele da prihvate tačke koje govore o uzdržavanju od provokativnih akcija na terenu, što je za nas ozbiljan problem.

Na pitranje šta kažu predstavnici EU, Vučić poručuje: Pitajte njih.

Dodaje da je sve bilo kao što je rekao i da sumnja da će neko od njih reći da je bilo nešto drugačije.

Vučić je, na pitanje da li očekuje reakciju nekog iz međunarodne zajednice i pritisak na prištinsku stranu da bude konstruktivnija u dijalogu, rekao da je teško voditi dijalog sa iracionalnim ljudima koji samo govore „fejsing d past“.

Zapitao je – suočavanje sa kojomo prošlošću, je l sa tim koliko je Srba ubijeno na KiM.

Vučić dodaje da Albanci sebe vide kao žrtve, a Srbe samo kao zločince tvrde da smo počinili tri genocida, kao i da je nedavno slušao od jedne bivše jugoslovenske republike da smo počinili pet genocida: posle rusko – turskih ratova, Berlinskog kongresa, drugog balkanskog rata, Drugog svetskog rata i devedesetih.

Nisu ni očemu želeli da razgovaraju, ni o Dragici Gašić… , kazao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.