U trendu

Dikarlo: Raketni napad na Donjeck mora biti detaljno ispitan

NJUJORK – Raketni napad na Donjeck u kojem su poginule desetine civila mora biti detaljno istražen, poručila je zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Dikarlo na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

„Osoblje Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava (OHĆR) u Donjecku pomno prati razvoj događaja u vezi sa incidentom od 14. marta u kojem je navodno 20 civila ubijeno od rakete Točka-U, koja je možda sadržala kasetnu municiju. Svi takvi slučajevi moraju biti na odgovarajući način istraženi“, rekla je Dikarlo tokom današnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN posvećenog Ukrajini, prenosi TAS S.

Napad ukrajinske vojske na Donjeck raketom „Točka U“ sa kasetnim punjenjem predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava i izjednačava se sa terorističkim napadom i ratnim zločinom, navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje.

Rusija je uputila danas pismo Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini kao zvaničan dokument.

Zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštili su u ponedeljak da su delovi kasetnog punjenja oborene rakete „Točka-U“ koju su ispalile ukrajinske trupe pali na tlo u centru Donjecka i da su stradale najmanje 23 osobe, dok je 18 ljudi povređeno, preneo je Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.