U trendu

Dimitrov: Teško je smatrati Bugarsku prijeteljem

SKOPLJE – Trenutno je teško smatrati Bugarsku prijateljem zbog načina na koji se odnosi prema Severnoj Makedoniji i blokira njenu evropsku budućnost, izjavio je danas potpredsednik vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov u intervjuu za BBC.

„Nije prijateljski preispitivati jezik svog komšije. Nije prijateljski blokirati nešto što je toliko važzno za stanovnike Severne Makedonije – našu evropsku budućnost. Zaista je teško stalno ih nazivati prijateljima na neki način. Najprirodnija situacija bila bi da nam naše komšije daju najveću podsršku“, rekao je Dimitrov, prenela je televizija Telma.

Prema njegovim rečima, jezik koji se govori u jednoj zemlji ne bi trebalo da predstavlja problem za drugu držzavu.

„Za etničke Makedonce u Severnoj Makedoniji to je makedonski jezik. Ovo je pitanje za stanovnike zemlje. Ovo nije pitanje za drugu držzavu, to nije pitanje za međunarodnu organizaciju“, stakao je Dimitrov.

On je kazao da je Severna Makedonija mnogo uložila u odnose sa Bugarskom.

„Potpisali smo Sporazum o prijateljstvu govoreći da će vlade raditi i sarađivati gledajući u budućnost, a po pitanjima istorije formirali smo Komisiju istoričara koja će raspravljati o onim delovima naše istorije koji su zajednički i povezuju dva naroda, dve zemlje“, rekao je Dimitrov.

Iako u EU postoji konsenzus o proširenju, on veruje da je potrebno preduzeti mere kako bi se vratilo poverenje javnosti da je to moguće i da zaista postoji evropska budućnost za Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar