U trendu

Diplomate u Zenevi bez dogovora o ogranicenju robota ubica

ŽENEVA – Diplomate koje od ponedeljka u Ženevi raspravljaju o ograničenjima upotrebe autonomnih oružanih sistema, umesto da započnu rad na sporazumu, dogovorili su samo da nastave razgovore.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i nekoliko nevladinih organizacija su se zalagali da pregovarači počnu rad na međunarodnom sporazumu koji bi uspostavio pravno obavezujuća nova pravila o oružju kojim upravljaju mašine, prenosi Rojters.

Za razliku od postojećeg poluautonomnog oružja kao što su bespilotne letelice, potpuno autonomno oružje nema „prekidač za zaustavljanje“ kojim upravljaju ljudi i umesto toga sve odluke o životu i smrti prepuštene su senzorima, softveru i mašinskim procesima, navodi agencija.

Protivnici kažu da ono povećava rizik za civile, predstavlja probleme kod utvrđivanja odgovornosti i povećava šanse za eskalaciju sukoba.

Mnoge zemlje kao i predstavnici MKCK izrazili su razočarenje ishodom ovonedeljnih pregovora u Ženevi.

„To je propuštena prilika, a ne ono što je po našem mišljenju potrebno da se odgovori na rizike koje predstavlja autonomno oružje“, rekao je Nil Dejvison, savetnik za politiku u Pravnom odeljenju MKCK o ishodu jednonedeljnih razgovora.

Švajcarski ambasador za razoružanje Feliks Bauman je poručio da zbog sadašnje stope napretka u razgovorima postoji rizik da tempo tehnološkog razvoja prevaziđe razmišljanja diplomata.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zemlje da donesu „ambiciozan plan“ o novim pravilima, a ideja je da ona postanu deo Konvencije o konvencionalnom oružju (ČW).

Izvori su nakon diplomatskog sastanka saopštili Rojtersu da su Rusija, Indija i SAD bile među zemljama koje su izrazile sumnju u potrebu za novim ugovorom u vezi s autonomnim oružjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar