U trendu

Diplomatska kriza između Perua i Meksika

Predsednica Perua Dina Boluarte saopštila je danas da je opozvala ambasadora te zemlje u Meksiku, navodeći kao razlog podršku meksičkog predsednika svrgnutom peruanskom predsedniku Pedru Kastilju (Castillo).

Dina Boluarte, koja je nasledila Kastilja posle njegovog hapšenja 7. decembra, ocenila je kao „neprihvatljivo“ mešanje meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora (Lopes) u peruanska „unutrašnja pitanja“.

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika izrazilo je žaljenje „zbog odluke aktuelne vlade Perua da smanji nivo diplomatskih odnosa dve zemlje na nivo otpravnika poslova“.

Ministarstvo je dodalo da će meksička vlada „održati svoj nivo diplomatskog i konzularnog predstavništva“ u Peruu, posebno da bi se „promovisale veze“ dve zemlje.

Peru je već proterao meksičkog ambasadora u Limi krajem decembra, pošto je Meksiko odobrio politički azil supruzi i dvojici sinova bivšeg predsednika Perua.

Lopes Obrador, levičar kao i Kastiljo, izrazio je želju da „nastavi da podržava nepravedno svrgnutog predsednika Perua“.

Kastiljo je optužen da je pokušao državni udar želeći da raspusti parlament koji je hteo da ga svrgne sa vlasti.

Njegova smena i hapšenje izazvalo je dvomesečne proteste širom Perua, u kojima je poginulo najmanje 48 civila i pripadnika snaga bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar