Direktori kompanija prvi se povukli, pre nego što ih se Tramp odrekao

Američki predsednik Donald Tramp ukinuo je dva svoja poslovna savete s predstavnicima velikih kompanija, pošto su direktori američkih korporacija sami odlučili da se povuku posle njegovih spornih izjava o neredima u Virdžiniji.

Odluka uticajnih korporacija da se distanciraju od predsednika koji se hvali svojim umećem da privlači milijardere i korporativne džinove u Ovalni kabinet Bele kuće, šokantan je udarac za Trampa, navodi agencija Asošiejted pres.

Članovi Foruma za strategiju i politiku, u kojem su bili direktori Dženeral elektrika (General Electric), Volmarta (Wal-Mart), Dženeral motorsa (General Motors), Boinga (Boeing), Aj-Bi-Ema (IBM) i Džej-Pi Morgan Čejsa (JPMorgan Chase), održali su juče telefonski sastanak na kojem su odlučili da ukinu to telo posle Trampove izjave da su obe strane krive za nasilje u Virdžiniji, kao i da nema velike razlike izmedju belih suprematista i njihovih protivnika koji su protestovali zbog skupa ekstremnih desničara.

Direktori korporacija, pod pritiskom javnosti što su u predsednikovom savetodavnom telu, telefonom su obavestili Belu kuću o svojoj odluci o raspuštanju tog tela, posle čega je Tramp na Tviteru objavio da gasi dva saveta.

„Umesto da stavljam pod pritisak poslovne ljude iz Saveta za proizvodnju i Foruma za strategiju i politiku, oba ukidam. Hvala vam svima!““, naveo je Tramp.

Članovi Saveta za američku proizvodnju prvi su reagovali posle prve Trampove sporne izjave o krivice obe strane za subotnje nerede u Šarlotsvilu. Direktor farmaceutske kompanije Merk, Afro-Amerikanac Kenet Frejžer, prvi je dao ostavku, na šta je Tramp burno reagovao na Tviteru navodeći da je „Merk lider u sve većim cenama lekova, dok istovremeno iznosi radna mesta iz SAD“.

Kada su posle toga ostavke podneli direktor Intela Brajan Krzanič i direktor proizvodjača sportske opreme Ander armor (UNder Armour) Kevin Plank, Tramp je opet na Tviteru reagovao: „Za svakog direktora koji ispadne iz Saveta za proizvodnju, imam mnoge da zauzmu njihova mesta“.

Tramp je u ponedeljak dao izjavu u kojoj osudjuje rasiste, bele suprematiste, pristalice Kju-kluks-klana i neonaciste koji su organizovali skup u Šarlotsvilu na kojem je u nasilju poginula jedan žena, ali je sledećeg dana na konferenciji za novinare o infrastrukturi skrenuo s teme i poistovetio ekstremne desničare i protivdemonstrante.

Direktori velikih korporacija, koji su po inauguraciji prihvatili predsednikov poziv da saradjuju u nadi da će biti smanjeni propisi i porezi, sada su bili u opasnosti da otudje svoje zaposlene ali i potrošače zbog Trampovog poistovećiovanja belih suprematista i rasista s njihovim protivnicima.

„Uloga lidera, u poslu ili u vladi, jeste da okuplja ljude, ne da ih razdvaja“, rekao je direktor Džej-Pi Morgan Čejsa Džejmi Dajmon, koji je i predsednik udruženja direktora koje je pokrenulo višemilionsku kampanju za podršku Trampovim pozivima za smanjenje poreza.

Direktor Dženeral elektrika Džefri Imelt je rekao da su predsednikove izjave „duboko uznemirujuće“ i da njihov ton otežava mere za povećanje privrednog rasta.

Kompanije su pod pritiskom javnosti da se odreknu predsednika i povuku iz savetodavnih tele Bele kuće, mada se mogu suočiti i s bojkotom Trampovih pristalica. Samo ako medjusobno saradjuju mogu da izbegnu oštre kritike javnosti, ali i predsednika, koji je poznat po izlivima besa prema kompanijama koje ne žele da saradjuju s njim, navodi AP.

Mnoge korporacije su posle prve sporne Trampove izjave odlučile da ostanu uz njega, ali je posle njegove druge sporne izjave u utorak, podrška dovedena u pitanje. Predsednik Foruma za strategiju i politiku Stiven Švarcmen, šef investicione kompanije Blekstoun (Blackstone), izradio je izjavu o raspuštanju tog tela koju su prihvatili i ostali članovi.

Profesor Škole menadžemta na Jejlu Džefri Sonefeld rekao je da se tim raspuštanjem jasno baca sumnja na Trampovo liderstvo.

„Car je go“, rekao je Sonefeld.

Iz Saveta za proizvodnju u junu se povukao direktor Tesle Ilon Mask uzbog povlačenja SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Direktor Volt Diznija (alt Disney) Bob Ajger se iz istog razloga povukao iz Foruma za strategiju i politiku. To su bile odluke podstaknute političkim razlikama. Odluka o ukidanju celih savetodavnih panela odražava sumnju u Trampovo liderstvo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.