U trendu

Direktorka CDC: SAD na putu izlaska iz pandemije

VAŠINGTON – Direktorka američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski izjavila je da se čini da su SAD na putu da izađu iz pandemije i navela da je najnoviji sedmodnevni prosek novih slučajeva COVID-19 i broja smrtnih slučajeva najniži otkako je započela pandemija.

Valenski je na brifingu tima Bele kuće za odgovor na COVID-19 rekla da najnoviji podaci ukazuju na to da „svi treba da imamo oprezan optimizam“, prenosi Glas Amerike.

Viši savetnik Bele kuće za COVID-10 Endi Slavit dodao je još jednu dobru vest – da je broj slučajeva prošle nedelje opao u svih 50 država, takođe prvi put u pandemiji.

Iako je stopa vakcinacije usporena, Valenski je rekla da SAD nastavljaju da vakcinišu 1,5 i 2 miliona ljudi dnevno. Ona je navela da je za manje od nedelju dana otkako su američka Uprava za hranu i lekove i CDC odobrili i preporučili upotrebu vakcine Fajzer za adolescente od 12 i više godina, više od 600.000 mladih primilo vakcinu.

Valenski je dodala da je 60 odsto Amerikanaca starijih od 18 godina dobilo najmanje jednu dozu vacine, što je dobar znak da c?e nacija lako ispuniti cilj američkog predsednika Džoa Bajdena da 70 odsto ima bar jedanu primljenu dozu vakcine do 4. jula.

Glavni medicinski savetnik Bele kuc?e Entoni Fauči predstavio je nedavne studije koje pokazuju da se vakcine koje su trenutno dostupne u SAD pokazuju efikasnim u pružanju zaštite protiv varijantnih sojeva virusa, uključujući indijsku varijantu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.