U trendu

Đinović: Ulaganje u Poresku upravu nije trošak

BEČIĆI – Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Miroslav Đinović izjavio je danas na panelu „Značaj dobre poreske administracije u lošim vremenima“, da ulaganje u poresku upravu nije trošak, jer obezbeđuje veće prihode države, koje ona može da ulaže u infrastrukturu i druge sfere javnog života.

On je učestvujući u radu Devetog samita ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zamalja Zapadnog Balkana, rekao da se Srbija od Svetske banke dobila pomoć od 50 miiona dolara za unapređenje poreskih postupaka kroz digitalizaciju procesa, među kojima je elektronska kontrola poreskih obveznika, bez odlaska na terensku kontrolu.

Đinović je naglasio da je Srbija napravila ozbiljne korake u unapređenju naplate poreza i digitalizaciju tih procesa.

„Završili smo uspešno eFiskalizaciju, oko 150.000 obveznika je fiskalizovnao na preko 230.000 prodajnih mesta. Druga važna novina je eFaktura, od čega imamo velika očekivanja. Nama je eFiskalizacija pomogla da povećamo prihode za pet odsto, a od eFaklure očekujemo daleko više“, rekao je Đinović.

On je dodao da su javna preduzeća već počela da primenjuju tu novinu, dok ceh privatni sektor biti u obavezi da je primenjuje od 1. januaraa 2023. godine.

On je istakao da su dobri rezultati u Srbiji postignuti na polju suzbijanja sive ekonomije.

„Mi danas 99 odsto akciza naplatimo u Centru za velike obveznike, a to je u sferi dobrovoljne prijave poreza, tako da je to svedeno na razuman nivo“, rekaomje Đinović.

Najavio je da je Poreska uprave Srbije u završnoj fazi redizajna poslovnih procesa, što treba da učini jednostavnim život poreskih obveznika, odnosno da se smanje duge procedure i automatizuju i digitalizuju neki procesi.

Direktor uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević rekao je da je ta zemlja, nakon zaplene neleganih cigareta u Luci Bar, od legalne trgovine duvana za psolednja četiri meseca ove godine prihodovala 27,6 miliona evra više nego prošle godine, odnsno 68 odsto veći prihod nego 2021. godine.

Naveo je da se do kraja ove godine očekuje rekordni priliv u buđzet od dve milijarde evra od naplate carina i od turističke sezone.

Direktor Poreske uprave Hrvatske Božidar Kutleša naveo je da je ta institucija prošle godine bila najuspešnija u EU u naplati PDV-a u odnosu očekivanu naplatu.

On je ocenio da je ključ uspeha poreskih reformi u Hrvatskoj leži u administrativnom rasterećenju obveznika, a da je ta mera obezbedilo investitorima da imaju jasnu predstavu o tome koliko će njihovo ulaganje biti oporezovano.

Kutleša jee primetio da u poslednje vreme u Hrvatskoj postoji poovećanje broja poreskih utaja i finansijskih istraga.

Direktorka Poreske uprave Severne Makedonije Sanja Lukarevska istakla je da u poslednje vreme beleže povećanje naplate poreza, što je između stalog posledica porasta cena usled inflacije.

Dodala je da institucija koju vodi ima dosta fleksibilan pristup prisilnim naplatama poreza, koji omogućava da ne preopterete kompanije pritisnute krizom, ali i da ne utiču na likvidnost budžeta.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija za region kompanije Japan tobako internešenel Goran Pekez naveo je da borba protiv sive ekonomije i šverca najdirektnije može da obezbedi povećanje poreskih prihoda u kriznoj situaciji i kao pirmer naveo da su, zahvlajujući zapleni nelegalnih cigareta u Luci Bar, BiH i Cren Gora prihodovale 100 mmiliona evra.

On je istakao da je saradnje poreskih uprava u zemljama regiona izuzetno važna, jer kriminalci i onimkoji se bave sivom ekonomijom u regionu u regionu međusobno povezani.

Apelovao je da se poreske uprave povežu, kako bi zaštitili legalne učesnike na tržištu od nelojelne konkurencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.