Đorđević: Razmenjena iskustva o zaštiti na radu

MOSKVA – Delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa ministrom Zoranom Đorđevićem, prisustvovala je sajmu “Bezbednost i zaštita rada – 2018” i Međunarodnom forumu za bezbednost i zaštitu na radu koji se održava u Moskvi od 11. do 14 decembra.

Srpska delegacija učestvovala je na poziv ministra za rad i socijalna pitanja Rusije Maksima Topilina.

„Republika Srbija i Ruska Federacija gaje tradicionalno dobre odnose koji su dodatno učvršćeni prijateljstvom predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina. Sa zadovoljjstvom sam se odazvao na poziv ministra Topilina, sa kojim imam veoma dobru saradnju. Ovo je veoma značajna tema, kojoj veliku pažnju posvećuju naša zemlja, a u kojoj možemo razmeniti dragocena iskustva radi unapređivanja položaja radnika“, rekao je Đorđević, saopštilo je resorno ministarstvo.

Tokom dvodnevne posete Moskvi ministar Đorđević učestvovao je i na Međunarodnom kongresu koji je bio posvećen pitanjima snižavanja traumatizma radnika u proizvodnji, kao i razmatranju Koncepcije “Nultog traumatizma”.

Đorđević je ovom prilikom govorio na temu “Konfesija mladih” i osvrnuo se na značaj uključivanja mladih ljudi u sistem bezbednosti i zdravlja na radu.

“Republika Srbija posebnu pažnju posvećuje brizi o radnicima i njihovoj zaštiti na radu. Ministarstvo na čijem sam čelu ozbiljno se bori protiv sive ekonomije, sprečavanju rada na crno i omogućavanju dostojanstvenog rada svih građana, smanjenju povreda na radu, sprovođenju prevencije”, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, inspektori rada svakodnevno vrše pojačane vanredne inspekcijske nadzore kako bi se otklonile sve nepravilnosti u radu.

“Beležimo značajne rezultate kada je ova oblast u pitanju. Na sajtu ministarstva svakog petka objavljujemo ažurirane spiskove poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici na crno ili su utvrđene neke od nepravilnosti. Zaštićeni radnici i zadovoljni poslodavci su cilj kome težimo i nećemo nikome dozvoliti da neovlašćeno uskraćuje drugima prava koja im pripadaju. Kako bismo ostvarili još bolje rezultate u ovoj oblasti potrebno je da se uključe svi zaposleni, sindikati, poslodavci, državni organi, nevladine organizacije, obrazovne ustanove i naučne institucije”, zaključio je Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.