U trendu

Đurić sa episkopom istocnoameričkim Irinejem

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je danas u Vašingtonu sa episkopom istočnoameričkim Irinejem i istakao da sabornim delovanjem države i crkve može mnogo da se postigne.

Đurić je podvukao značaj postojanja Eparhije istočnoameričke.

„Vekovno prisustvo Srpske Pravoslavne Crkve u SAD, utemeljeno od strane naših svetaca i velikana, zalog je za opstanak srpskog naroda na američkim prostorima, ali i komparativna prednost Srbije i Srba u poređenju sa nekim drugim državama i etničkim zajednicama na ovom tlu. Na nama je, stoga, odgovornost da naše delovanje ovde učinimo komplementarnim sa vekovnim iskustvom naše Crkve“, ukazao je Đurić, saopšteno je iz Ambasade u SAD.

On je rekao da ga posebno raduje stogodišnjica osnivanja prve eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u SAD i Kanadi koja će se svečano obeležiti 6. i 7. novembra u Pitsburgu u Pensilvaniji.

Đurić je rekao i da su prethodnih meseci napravljeni veliki koraci u unapređenju saradnje sa crkvom i dijasporom uz pomoć pomesnih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve na američkom tlu, na čemu je zahvalan ovdašnjim vladikama i sveštenim licima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.