U trendu

Đurović pozvala parlamentarne partije na dogovor

PODGORICA – Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović pozvala je predsednike parlamentarnih partija na sastanak u sredu, radi prevazilaženja političke i društvene krize u državi.

Đurović je istakla da je najviše brinu pitanja imenovanja u pravosuđu, pitanja ugrožene bezbednosti, a smatra da na tom sastanku treba razgovarati i o Zakonu o predsedniku.

„Imajući u vidu da se država nalazi u političkoj krizi, smatrala sam neophodnim da ponovo otvorim politički dijalog u kom će učestvovati svi predsednici parlamentarnih partija“, kazala je Đurović.

Posebno je, kako kaže, brine „da smo u ovom izazovnom trenutku ponašanjem i postupanjem svih političkih subjekata došli u situaciju gde je dovedena u pitanju i bezbednost u Crnoj Gori“.

„Smatram da to izuzetno velikim problemom, i smatram obavezom svih političkih subjekata da nađemo načina da se dogovorimo oko vrlo važnih pitanja koje optetećuju naše društvo. Samom činjenicom da nemamo funkcionalan Ustavni sud lokalni izbori održani u 14 opština još su u fazi čekanja i postoje problemi oko proglašenja rezultata i funkcionalnosti lokalnih samouprava“, navela je Đurović.

Naglasila je da je u pitanju jedna od najvažnijih institucija u državi i da je pred njom više od 3.700 ustavnih žalbi.

Đurović ističe da činjenicom da nemamo Ustavni sud ne postoji adekvatna institucionalna instanca koja će dati odgovore na preispitivanje postupaka i zakonskih rešenja.

„Upravo je to razlog zašto sam ponovo apelovala da sednemo i pokušamo da nađemo rešenje i kompromis u izazovnom trenutku“, navela je Đurović.

Istakla je da je „krajnji trenutak da zajedno sednemo i da nađemo rešenje da izađemo iz ove situacije“.

Đurović je kazala da je informisana putem medija o predlogu Predsedništva DPS-a da se odustane od izmena Zakona o predsedniku i da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak, te da bi pitanje Zakona o predsedniku trebalo da bude tema dijaloga.

„Što se tiče vraćanja postupka o izboru sudija na početak, to je nemoguće“, istakla je Đurović, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.