U trendu

Dodeljene Pulicerove nagrade

Ovogodišnje Pulicerove nagrade za izveštavanje u javnom interesu dobili su Nju Jork dejli njus i Propablika za otkriće o policijskoj zloupotrebi propisa o iseljenju stotine ljudi, uglavnom pripadnika siromašnih manjina, saopšteno je u Njujorku.

Novinari ova dva medija istražili su više od 1.000 slučajeva i otkrili da se decenijama star propis o iseljavanju optuženih za ilegalne aktivnosti uglavnom primenjuje nad pripadnicima manjinskih zajednica.

Na ceremoniji sinoć u Njujorku novinar Vašington Posta Dejvid Farenthold dobio je Pulicerovu nagradu za nacionalno izveštavanje, za otkrivanje sumnjive prakse u dobrotvornoj organizaciji Donalda Trampa.

Pulicerova nagrada za komentar dodeljena je Pegi Nunan iz Vol Strit Džornala za članke koji su prema oceni žirija „povezali čitaoce sa podeljenim vrlinama Amerikanaca tokom kampanje za predsedničke izbore, jedne od kampanja koja je najviše podelila zemlju“.

Njujork tajms osvojio je nagrade u tri kategorije – za „brejking njuz“, fotografiju nasilja na Filipinima, reportažu novinara Si Džej Čajversa o mladom veteranu rata u Avganistanu koji pati od posttraumatskog sindroma i za medjunarodno izveštavanje o prikrivenim uticajima ruskih vlasti u inostranstvu.

Nagradu za istraživačko novinarstvo osvojio je novinar Čarlston Gazet Mejla Erik Ajer za priču o zloupotrebi lekova za bol.

Medjunarodni konzorcijum istražnih novinara i Majami Herald koji su skupili grupu od više od 400 novinara da provere procurele Panamske dokumente i otkriju kako političari, kriminalci i bogataši skrivaju novac na ofšor računima dobili su Pulicerovu nagradu za deskriptivno izveštavanje.

„U teškim vremenima za novine rad koji dobija Pulicerove nagrade podseća nas da nismo u periodu sunovrata novinarstva. Naprotiv mi smo u sred revolucije“ sa novim partnerstvima, tehnologijom i medijima koji novinarstvo vode ka novim pravcima, rekao je direktor nagrade Majk Prajd.

Pulicerova nagrada koja se smatra najuvaženijom nagradom za američko novinarstvo dodeljuje se u 14 kategorija za izveštavanje, fotografiju, kritiku i komentar u novinama, časopisima i vebsajtovima.

Ovo je 101. godina da se dodeljuje ova nagrada koju je 1917. ustanovio izdavač novina Džozef Pulicer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.