U trendu

Dok neke zemlje popustaju mere, druge beleze rekorde

LONDON – Dok pojedine evropske zemlje, kao što su Danska, Austrija, Velika Britanija, Irska, Holandija ublažavaju restriktivne mere protiv korona virusa, druge ih produžavaju ili uvode nove zbog rekordnih brojeva novozaraženih koji beleže.

Nemačka, Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska i Rumunija danas su registrovale rekordne brojeve zaraženih korona virusom, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je danas prijavila novi rekord broja novozaraženih korona virusa sa 164.000 inficiranih u jednom danu, Češka je za protekla 24 sata registrovala 39.614 novih infekcija kovida-19, a Poljska je u pomenutom periodu zabeležila 53.420 novih slučajeva korona virus.

Evropski region u celini više ne čini polovinu ili više od polovine globalnih smrtnih slučajeva i infekcija korona virusa prema Rojtersovim podacima o kovidu-19, ali brojke su i dalje visoke, uz, kako se navodi, zabrinutost u zemljama sa nižim stopama vakcinacije.

U Poljskoj će od sutra stariji učenici preći na onlajn nastavu, a Švedska će produžiti postojeće epidemiološke mere za još dve nedelje zbog omikron soja korona virusa koji se u zemlji širi velikom brzinom, rekla je ministarka zdravlja te zemlje Lena Halengren na konferenciji za novinare.

U zemlji je danas potvrđeno skoro 45.000 slučajeva korona virusa.

Sa druge strane, Austrija u ponedeljak ukida lokdaun za nevakcinisane, najavio je ranije danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

Dok će Danska i pored neprestanog rasta broja inficiranih korona virusom, početkom sledeće nedelje ukinuti sve epidemiološke mere.

Prema pisanju dnevnika „Jilands Posten“, koji se poziva na neimenovane izvore u vladi, premijerka Mete Frederiksen će krajem meseca ukinuti sva korona ograničenja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 12. januara da omikron soj izaziva blaže simptome od prethodnih sojeva korona virusa, ali da je on idalje „opasan virus“, posebno za nevakcinisane osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar