U trendu

Dokument nađen u kući bivšeg ministra za pokušaj menjanja izbornog rezultata?

BRAZILIJA – Brazilska policija pronašla je u kući ministra pravde bivšeg predsednika Žaira Bolsonara nacrt dokumenta koji asocira na pokušaj mešanja u rezultate oktobarskih izbora koje je Bolsonaro izgubio, izjavile su danas dve osobe upoznate sa istragom.

Predloženi dokument, razrađen nakon Bolsonaroovog tesnog poraza od Luiza Injasija Lule da Silve doveo bi do neke vrste vanrednog stanja što bi otvorilo mogućnost za promenu rezultata izbora, rekli su izvori, preneo je Rojters.

Dokument je pronađen u utorak kada je policija pretresla
dom Andersona Toresa, koji je postao šef obezbeđenja Brazilije
nakon što je Lula preuzeo dužnost 1. januara.

Sudija Vrhovnog suda naložio je hapšenje Toresa u vezi sa bezbednosnim propustima koji su dozvolili Bolsonarovim pristalicama da u nedelju upadnu u vladine zgrade pokušavajući da izazovu vojni udar u kome bi Lula bio zbačen.

O pronalasku dokumenta prve su izvestile brazilske novine „Folha de S. Paulo“.

Tores, koji je otišao iz Brazila na Floridu nakon što je postao šef bezbednosti Brazilije, rekao je da je dokument procureo u njegovom odsustvu da bi stvorio „lažni narativ“.

„Poštujem brazilsku demokratiju. Moja savest je čista što se tiče mojih postupaka kao ministra“, istakao je Tores.

Advokat bivšeg ministra pravde rekao je Rojtersu da nije upoznat sa dokumentom, ali je dodao da je bilo nemoguće promeniti izborni rezultat, te najavio da će se njegov klijent vratiti sutra u Braziliju kako bi pripremio odbranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.