U trendu

Dolovac posetila Vrhovno narodno tužilaštvo Kine

PEKING – Republički javni tužilac Zagorka Dolovac sa saradnicima boravi u zvaničnoj poseti Vrhovnom narodnom tužilaštvu Narodne Republike Kine po pozivu Vrhovnog narodnog tužioca Zang Juna.
U okviru posete u Pekingu je danas potpisan sporazum o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva Republike Srbije i Vrhovnog narodnog tužilaštva Narodne Republike Kine.

Sporazumom je omogućeno ubrzanje saradnje između tužilaštava i omogućena direktna komunikacija između kontakt tačaka koje su određene da zajednički postupaju u predmetima međusobne krivično-pravne tužilačke saradnje, saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva.
Ova poseta srpske delegacije predstavlja rezultat odličnih odnosa koje je Republičko javno tužilaštvo izgradilo sa svojim kolegama iz Kine na osnovu prepoznavanja zajedničkih problema i prioriteta u borbi protiv kriminala, napominje se u saopštenju.
Navodi se i da je u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi tužilac Zang Jun istakao dosadašnje profesionalne rezultate koju su dva tužilaštva ostvarila na polju međunarodne saradnje i pozvao koleginicu Dolovac da u tom duhu nastave i unaprede borbu protiv svih oblika kriminala koji pogađaju naša društva, a posebno onih koji pripadaju savremenim oblicima kao što su novi vidovi ekonomskog i visokotehnoškog kriminala.
Republički javni tužilac je naglasila da su naša tužilaštva spremna da sa svojim kineskim kolegama podele i unaprede iskustva i veštine koje poseduju, posebno imajući u vidu da upravo u ovim oblastima specijalizovana tužilaštva i odeljenja za visokotehnološki kriminal i borbu protiv korupcije Srbije postižu značajne rezultate koji su međunarodno prepoznati i priznati.

Dolovac je Vrhovnog narodnog tužioca pozvala u uzvratnu posetu, koja bi trebalo da se realizuje u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.